Inicis, fets i realitat actual
Si en algun moment del temps hem de fer referència a quins poden ser els antecedents de la creació de l’Arborètum-Jardí Botànic de Lleida Dr. Pius Font i Quer, molt possiblement ens hem de situar al mes de setembre de 1988. En aquelles dates, s’organitza des de la secció de Botànica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Institut Botànic de Barcelona i les tres universitats catalanes d’aleshores (UB, UAB, UPC) un Simposi Internacional de Botànica per a commemorar el primer centenari del naixement del botànic lleidatà. Fou en aquest simposi on neix la proposta de la creació d’un jardí botànic a Lleida que portés el nom de Font i Quer. Els diaris locals es van fer ressò de la notícia la qual va reverberar encara durant uns mesos més.
La creació de l’Arborètum també s’ha de vincular a la implementació de les titulacions universitàries de l’àmbit forestal a Catalunya (Enginyeria Tècnica Forestal el 1989 i Enginyeria de Forests a l’any 1992), ambdues a Lleida. Fins aleshores aquests estudis superiors estaven adscrits, juntament amb els estudis d’Enginyeria Tècnica Agrícola i d’Enginyeria Superior d’Enginyers Agrònoms, a la Universitat Politècnica de Catalunya, per bé que l’any 1992 aquestes i altres titulacions universitàries de Lleida es van integrar a la recent creada i recuperada, Universitat de Lleida.
Els fets anteriors, la circumstància de què un professor de l’ETSEA (Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària) fou regidor de l’Ajuntament de Lleida i la sensibilitat de l’arquitecte municipal van ser fonamentals perquè es recuperés aquella idea de creació d’un jardí botànic a Lleida. En efecte, el mes de febrer de 1999, es presenta a l’Ajuntament de Lleida les ‘Directrius pel Desenvolupament de l’Arborètum de Lleida’, elaborat per un equip mixt de treball format per especialistes de l’Ajuntament i professors de l’ETSEA. La finalitat era definir les bases per a la creació d’un jardí botànic especialitzat en espècies arbòries, un Arborètum.
A partir d’aquella data i fins al mes de desembre del mateix any s‘organitzen cursos, seminaris i trobades tant al Casino Principal com a l’ETSEA amb la finalitat de recollir idees sobre com hauria de ser l’Arborètum de Lleida, tant a l’àmbit municipal com universitari.
L’any 2000 s’inicia la redacció del projecte: un jardí d’arbres que es vol ubicar en una finca de quasi vuit hectàrees a Ciutat Jardí, entre les dependències dels Bombers i l’ETSEA. L’Arborètum tindrà valor tant a nivell educatiu com per a ús ciutadà, a més de ser un atractiu turístic atesa la seva singularitat.
Els treballs realitzats fins aleshores es veuen recompensats quan en el mes de març de 2003 el ple de l’Ajuntament de Lleida, sent alcalde Antoni Siurana, aprova el projecte de construcció de l’Arborètum de Lleida al carrer Enric Farreny. El projecte, redactat per professors de l’ETSEA, inclou una plaça, diversos vials, làmines d’aigua, un rierol, diversos biomes i paisatges vegetals i unes 400 espècies vegetals.
El mes de maig de 2005 es crea el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (avui Parc Agrobiotech Lleida), una entitat promoguda per l’Ajuntament de la ciutat i la Universitat de Lleida. El parc, instal·lat al turó de Gardeny, acull un conjunt d’empreses i institucions relacionades principalment amb la tecnologia, la recerca i el desenvolupament científic. L’Arborètum esdevindrà una infraestructura científica del Parc, per bé que no ubicada al turó.
A l’abril 2007 es fa in situ l’assenyalament de l’espai i una presentació pública del projecte amb l’assistència d’autoritats municipals i universitàries així com amb els redactors del projecte. Pocs mesos després comencen les obres de preparació i condicionament del terreny.
Entre els mesos de gener i abril de 2009 comença la plantació principal. Al juny del mateix any ja s’anomena un director. La direcció recau amb el professor de Botànica de l’ETSEA, Joan Pedrol Solanes.
La inauguració de l’obra es va fer el 16 de març de 2011, per bé que el jardí no serà encara visitable per al públic, ja que encara s’ha de fer una monitoratge, quasi personalitzada, de les 400 espècies que formen part de l’Arborètum, l‘aclimatament i adaptació de les plantes a l’espai, així com l’eliminació de les males herbes que, sense donar treva, creixen per haver estat fins fa pocs anys, sòl agrícola.
Finalment, el 26 d’abril de 2013, s’obre al públic i es dona a conèixer a la ciutat. Les jornades de portes obertes es perllonguen fins el mes d’octubre. Mentre es planifica l’organigrama, la gestió, el manteniment, les visites guiades… Es llisten les espècies d’arbres i arbusts que no estan presents al Jardí i que s’haurien d’incorporar durant els propers anys…
10 d’abril de 2012
18 d’abril de 2023
10 d’abril de 2012
18 d’abril de 2023
Transcorreguts 10 anys, l’Arborètum-Jardí Botànic de Lleida, ja no és un projecte del ‘segle passat’ sinó que és ja una realitat. Ha guanyat en volum de vegetació, nombre i diversitat de plantes exposades i naturalment en atractiu. Ara compta amb més de 700 espècies. El visiten entre 9.000 i 11.000 persones/any, de les quals el 30% dels visitants ho fan en grups, de manera que quasi el 70% d’aquestes visites són guiades per personal del Jardí. S’han traçat nous camins i senders, construïts i definits nous espais com la rocalla de plantes macaronèsiques, la rocalla de plantes de les muntanyes peninsulars, la rocalla dels deserts càlids d’Amèrica del Nord. Aquest mateix mes d’abril s’ha obert al públic ‘L’espai Bonsais’ i s’està condicionant l’espai ‘Secans de Ponent’ el qual acollirà les plantes d’afinitat estèpica de la plana occidental catalana.
… Que encara no heu visitat l’Arborètum? … Que fa anys que no hi heu tornat a veure’l?
La resposta a aquestes dues qüestions és ben senzilla: Veniu a veure’l!! Veureu l’esplendor d’un Jardí que després de 12 anys ‘progressa adequadament’. A més el veureu en un dels moments més màgics de l’any: a l’esclat de la primavera.
Josep Antoni Conesa Mor, Director Arborètum-Jardí Botànic de Lleida
20 de juny de 2008