LA CAMELINA, UNA ALTERNATIVA SOSTENIBLE ALS CEREALS EN TEMPS DE SEQUERA, PROTAGONISTA DEL NOU BREAKFAST4INNO

14 de novembre de 2024
Participantes del evento Breakfast4Inno en el Parc Agrobiotech, discutiendo el impacto y potencial de la camelina como cultivo sostenible.

Aquest dijous, dia 14 de novembre, ha tingut lloc al Parc Agrobiotech la setena edició del Breakfast4Inno, un espai dedicat a compartir coneixements, experiències reals, casos d’èxit o reptes que estan realitzant o projectant empreses en l’àmbit de la innovació.

En aquesta edició, el gran protagonisme l’ha tingut la camelina, un cultiu resilient i sostenible que es presenta com una alternativa ideal per als sistemes agrícoles mediterranis afectats per la sequera. L’esdeveniment ha comptat amb experts del sector agronòmic i empresarial que han compartit les potencialitats i avantatges d’aquest cultiu en temps de canvis climàtics i restriccions hídriques.

A Catalunya, la sequera ha posat en risc la viabilitat dels cultius tradicionals. En aquest context, la camelina destaca per la seva alta adaptabilitat i tolerància a la manca d’aigua. Segons l’investigador Aritz Royo Esnal, del grup d’Agrotecnio i professor de la Universitat de Lleida, aquest cultiu té un cicle de vida curt que afavoreix el control de males herbes i disminueix l’ús de fitosanitaris. “La camelina és molt eficient: amb només un terç de l’aigua necessària per a la colza, obtenim rendiments que superen els 3.000 kg per hectàrea“, ha explicat Royo.

En l’àmbit comercial, Joan Solé Salla, enginyer agrònom i director de l’empresa Roviroli SL, ha destacat les possibilitats d’expansió per als derivats de la camelina, com l’oli i el tortó. Actualment, aquests productes es destinen principalment a la producció de pinsos per a porcs i vedells, però Solé ha suggerit que podrien explorar-se nous mercats com els pinsos per a cavalls i l’aqüicultura, l’alimentació per a mascotes, i fins i tot el sector alimentari, cosmètic o farmacèutic. “La camelina té un gran potencial a les Terres de Lleida, però necessitem més canals comercials que valorin aquest cultiu”, ha afirmat Solé.

Aquest projecte de recerca sobre la camelina està liderat per Roviroli i compta amb la col·laboració de quatre grups d’investigació d’Agrotecnio, així com de les empreses Comercial Agrícola Perera i Cotécnica.

La vuitena edició d’aquest esdeveniment tindrà lloc el pròxim 12 de desembre, on es parlarà del fascinant món de les tòfones. Aquest acte comptarà amb la intervenció d’en Daniel Oliach Lesan, cap del Departament de Productes Forestals No Fusters del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya  Solsona (CTFC), i amb el director general de l’empresa laumont, Joan Casals Rovira. Pots consultar més info sobre els BREAKFAST4INNO aquí.

Per a poder assistir és imprescindible sol·licitar inscripció a: comunicacio@parcagrobiotech.com