• presentació

     Les dades, la funció i les característiques del Parc

     Els órgans de govern i de gestió

     La nostra aposta

     Un recorregut per un espai únic

     Una ubicació estratègica

     Nova marca

 • PROJECTES
 • EMPRESES
    • Per estar al dia de l’actualitat del Parc

     Estigues a l’última del que fan les empreses del Parc

     Les activitats i accions del Parc

 • SEU ELECTRÒNICA

Cloenda del programa Emprèn Bio 4.0 al Parc Agrobiotech Lleida

19 de desembre de 2023

Amb el lliurament de diplomes a les persones participants i l’exposició dels projectes treballats, com la revalorització del marro del cafè, el disseny d’espais verds amb IA o l’aplicació de la llana al packaging i l’agricultra, entre altres

Aquesta és la primera edició d’Emprèn Bio 4.0 a Lleida, un programa que forma i assessora en l’àmbit de la bioeconomia

El projecte de preacceleració Emprèn Bio 4.0 ha tancat la primera edició del programa desenvolupat a Lleida. El Parc Agrobiotech Lleida ha estat l’escenari on es va fer l’acte de lliurament de diplomes a 18 persones participants i l’exposició dels projectes treballats en el marc del programa.

La cloenda es va fer el dimarts 19 de desembre. En aquest acte, es va posar en relleu la utilitat d’aquest programa, valorat positivament pels participants i del qual ja s’ha començat a treballar en una nova edició el 2024. Els i les participants van destacat tenir a l’abast diverses institucions que els puguin acompanyar en els seus projectes, per ampliar la visió, aconsellar i obrir possibilitats i valorar aspectes com els mecanismes de finançament, la ciberseguretat, etc.

Algunes de les activitats que s’han preaccelerat en les formacions i les mentories que s’han fet durant el curs han estat la revalorització del marro del cafè; el disseny d’espais verda a través de la IA (Intel·ligència Artificial); la traçabilitat de la fruita a través de la tecnologia blockchain; el desenvolupament de noves varietats de fruita adaptades al canvi climàtic; noves aplicacions de la llana al packaging i l’agricultura, o la plataforma web que integri en un sol portal les ajudes i subvencions autonòmiques i internacionals en bioagricultura i biotecnologia.

El projecte Emprèn Bio 4.0 ofereix formació i assessorament en àmbit de la bioeconomia. Dona suport en la concreció d’iniciatives, des de la idea de negoci o la definició del model, fins a la constitució d’empreses o per contrastar el projecte en el cas de les empreses ja existents. En aquesta primera edició a Lleida, el programa s’ha plantejat durant 3 mesos, amb 101 hores de formació, en línia i presencials. Una de les particularitats del programa és que, a més, el curs oferia una borsa de 60 hores de mentories, perquè les persones participants puguin interactuar amb professionals amb experiència que els guiessin o assessoressin.

La Paeria lidera aquest projecte amb la Universitat de Lleida, la Fundació CEEILLeida i el centre tecnològic Eurecat i compta amb la col·laboració del Parc Agrobiotech Lleida i el Clúster de Maquinària Agrícola i dels medis de producció agrícola (FEMAC). El programa PRIMER està subvencionat pel departament d’Empresa i Treball i compta amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus.

Sortida per conèixer projectes de bioeconomia del sector agroalimentari
Emprèn Bio 4.0 inclou sortides complementàries a la formació. El dia 14 de desembre es van visitar dos projectes de bioeconomia del sector agroalimentari per conèixer la trajectòria i l’experiència d’aquestes empreses d’èxit. Primer es va anar a Badia Vinagres, una empresa familiar centenària dedicada a la producció de vinagres artesans de la màxima qualitat, situada a Mollerussa. Després es va visitar Talkual, una startup dedicada a la venta de fruites i verdures a domicili que no compleixen els requisits estètics de les grans superfícies amb la filosofia de combatre el malbaratament alimentari situada a Bellpuig.

Al novembre es va fer una altra sortida per conèixer diversos casos d’èxit centrats en bioeconomia forestal.

L’àrea municipal de Promoció de la Ciutat desenvolupa diversos projectes i accions que contribueixen a l’activitat econòmica de la ciutat i el territori. Ho fa interactuant amb els mateixos agents implicats en el sector de l’economia i l’emprenedoria, per oferir un servei públic proper i de qualitat. Ofereix cobertura per al foment de l’emprenedoria, per al creixement dels negocis i les comunitats emprenedores i per alinear sinergies. També posa en marxa serveis de suport a la inversió.