El Parc Agrobiotech Lleida i Agrotecnio han organitzat una nova edició dels ‘esmorzars de la innovació’, centrada aquesta vegada en el món de la tòfona negra, un producte clau per a l’economia rural i la gastronomia. L’esdeveniment ha comptat amb la participació de Daniel Oliach, cap del Grup de Micologia i Tubericultura del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), i Joan Casals Rovira, director general de l’empresa Laumont, líder mundial en la venda i distribució de tòfones i bolets.
Durant la sessió, s’ha analitzat la importància de la tòfona negra en el mercat internacional, destacant que Espanya és el principal productor i exportador mundial, amb Catalunya aportant un 32% del total estatal. Lleida és especialment rellevant, representant el 70% de l’exportació catalana. No obstant això, s’ha subratllat que el consum interior és mínim, tot just un 1% de la producció, fet que evidencia la necessitat de promoure una cultura del consum de tòfona negra entre la població.
Els ponents han destacat que, malgrat la caiguda en la producció de tòfona silvestre a causa de la manca de gestió forestal i el canvi climàtic, la tòfona de cultiu ha crescut de manera significativa, arribant a representar el 90% de la producció actual. Aquesta pràctica no només assegura la qualitat del producte, sinó que també contribueix a diversificar les economies rurals, especialment en zones de mitja muntanya.
Joan Casals Rovira ha compartit l’evolució de Laumont, una empresa que actualment ven més de 3,5 milions de tòfones l’any a més de 50 països i factura 38 milions d’euros. Ha ressaltat la importància de defensar el prestigi de la tòfona negra catalana i ha denunciat que altres països utilitzen tòfona espanyola venent-la com a pròpia. A més, ha destacat la diversificació dels seus productes, que inclouen salses, sal trufada i opcions “ready to eat”.
La sessió ha conclòs amb una reflexió sobre la necessitat d’invertir en innovació per fer front als reptes de futur, com la investigació sobre plagues, la millora de les tècniques de cultiu i l’entrenament de gossos per a la recol·lecció.