• presentació

     Les dades, la funció i les característiques del Parc

     Els órgans de govern i de gestió

     La nostra aposta

     Un recorregut per un espai únic

     Una ubicació estratègica

     Nova marca

 • PROJECTES
 • EMPRESES
    • Per estar al dia de l’actualitat del Parc

     Estigues a l’última del que fan les empreses del Parc

     Les activitats i accions del Parc

 • SEU ELECTRÒNICA

El Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) desemmascara un fals Goya

6 de juny de 2024

El CAEM  de la Universitat de Lleida (UdL) ha desmentit recentment l’autoria d’un quadre de la Verge del Carme que es creia pintat per Francisco de Goya. L’obra, propietat d’un antiquari de Mallorca, havia estat associada al famós pintor aragonès basant-se en una inscripció al darrere del llenç. No obstant això, els estudis tècnics duts a terme durant tres mesos han revelat que tant la pintura com la nota manuscrita que l’acompanyava són falses.

En una carta, Goya va prometre aquesta obra al seu amic Martín Zapater, però mai havia estat clarament identificada ni catalogada. Tot i que la pintura no està signada, l’associació amb Goya es va basar en la semblança amb una altra Verge del Carme que Goya va pintar durant la seva joventut a l’església parroquial de Fuendetodos, obra original destruïda durant la Guerra Civil espanyola.

El quadre analitzat per la UdL és un oli sobre llenç de petit format (28,5 x 19,2 centímetres) que, a primera vista, semblava coincidir amb l’estil i l’acabat característic del pintor protagonista. “La factura i l’acabat cassaven molt amb la mà de Goya. La peça podria perfectament enganyar a l’ull humà, però no a les diverses proves tècniques”, han destacat les expertes del CAEM.

Maria Antònia Argelich, directora del CAEM, ha subratllat que “la petita Verge del Carme que hem estudiat està acuradament construïda seguint la manera de Goya. El seu envelliment, aspecte, així com la presència d’una nota manuscrita que la vincula amb l’obra que el pintor havia d’obsequiar a Zapater resulten temptadores per a l’aficionat desprevingut”. No obstant això, l’anàlisi dels materials de la pintura i de la nota manuscrita, juntament amb l’estudi del procediment de la seva realització, han confirmat que es tracta d’un fals.

Aquest descobriment subratlla la importància dels estudis tècnics i científics en la verificació de l’autenticitat de les obres d’art, ajudant a preservar la veritat històrica. Aquesta investigació demostra la rellevància del treball rigorós i detallat que es realitza al CAEM, dins del Parc Agrobiotech, en la identificació d’obres d’art.