El Parc Agrobiotech ha estat l’escenari de la presentació del ‘Lleida advisory board for transformative investments (LAB4TI)’, una iniciativa del G10 destinada a captar inversió pública i privada per accelerar la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. Aquest projecte ambiciós vol situar el territori com a referent d’economia verda, circular i altament digitalitzada.
L’esdeveniment ha reunit una àmplia representació d’institucions públiques i privades, empresaris, experts i investigadors compromesos amb el desenvolupament sostenible. Entre les intervencions destacades, s’han trobat les de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida, i Pilar Bosch, regidora de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Lleida, qui han destacat la importància d’aquest esdeveniment com a punt de partida per a una nova era econòmica i sostenible a Lleida.
La jornada ha continuat amb una taula d’experts on s’ha debatut sobre el nou paradigma d’inversió pública i privada per impulsar projectes transformadors, amb la participació de Víctor Soria (Direcció General d’Activitat Econòmica de la Generalitat de Catalunya), Andrés Montero (Cap de la Unitat de Seguiment del Pla de Recuperació del Govern d’Espanya) i Diana Velasco (Deep Transitions Lab). Els ponents han coincidit en la necessitat de promoure la col·laboració entre els sectors públic i privat per generar solucions innovadores i sostenibles.
Un altre moment destacat de la jornada ha estat la presentació de l’Agenda Compartida ‘Lleida, Terra d’Oportunitats’, a càrrec de Teresa Botargues, assessora de transformació de la Diputació de Lleida, qui ha destacat els èxits aconseguits fins al moment, com la mobilització de més de 17 milions d’euros i l’execució de 50 actuacions transformadores en l’àmbit econòmic i social.
A la segona part de la jornada, s’han presentat diversos Projectes d’Innovació Transformadora (PIT) en tres àrees fonamentals per a la transformació: la bio economia, l’alimentació sostenible i les energies renovables. Entre els projectes més destacats, es va parlar del desenvolupament de bio polígons i la creació de bio refineries per descarbonitzar la indústria, el desenvolupament de tecnologies per a la gestió eficient de l’aigua i la creació de plataformes innovadores per a la valorització dels boscos amb crèdits climàtics forestals com a motor econòmic, així com iniciatives per accelerar la transició energètica a través de l’EnergyHub CAT.
Aquests projectes, a més de tenir un impacte ambiental positiu, també representen una gran oportunitat per generar un alt retorn econòmic i social, creant llocs de treball i promovent la digitalització del territori.
Com a Parc Agrobiotech, estem orgullosos de ser part d’aquest ecosistema d’innovació i sostenibilitat, i de contribuir a la creació d’un futur més verd, digital i resilient per a Lleida i el Pirineu.
El LAB4TI és una oportunitat única per al nostre territori, i ens comprometem a continuar treballant per impulsar la transformació econòmica i sostenible a través de la col·laboració entre institucions, empreses i la societat civil.