EL PARC AGROBIOTECH ACULL UNA TROBADA SOBRE BIOECONOMIA

27 de setembre de 2024

Ahir, al Parc Agrobiotech de Lleida, es va celebrar una important jornada d’intercanvi de coneixements i bones pràctiques en el context de la xarxa llatinoamericana de bioeconomia, liderada per L’Institut Interamericà de Cooperació per a l’Agricultura (IICA). Aquesta sessió va reunir representants de diverses administracions i centres de recerca catalans.

L’objectiu principal de la trobada va ser fomentar el diàleg entre actors clau del sector agroalimentari, amb un enfocament especial en la innovació i el desenvolupament sostenible. La jornada va començar amb una rebuda institucional per part de la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, els serveis territorials de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Espanya, subratllant el paper de Lleida com a centre neuràlgic de l’agricultura en l’àmbit europeu. L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, va ressaltar la importància de tenir una bona governança en els hubs tecnològics, i va oferir la ciutat com a punt de trobada per a impulsar projectes innovadors i compartir coneixements entre les diferents regions.

El Parc Agrobiotech va ser destacat com un centre clau per a l’impuls de l’economia del territori mitjançant la innovació i la tecnologia. Organitzacions situades al Parc, com el BIOHUB CAT i el CIDAF – Centre d’Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya, es consideren elements fonamentals per a la transformació a llarg termini del sector agroalimentari.

Les diferents administracions també van posar èmfasi en la necessitat de consolidar estratègies en l’àmbit de la bio economia, assumint el paper de catalitzadors per promoure el finançament, establir col·laboracions estratègiques i desenvolupar marcs reguladors que facilitin un entorn propici per al creixement d’empreses sostenibles i l’atracció de talent.

A continuació, es van dur a terme diverses reunions tècniques i sessions de treball en les quals es va analitzar l’estat actual de la bioeconomia tant a Catalunya com a altres països llatinoamericans. En aquesta sessió es van presentar projectes pioners i iniciatives innovadores de centres de recerca com Eurecat, IRTA, Leitat Technological Center, BETA Technological Center, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Lleida i Recoop. L’objectiu principal va ser identificar bones pràctiques i proposar accions futures que contribueixin a la transformació econòmica, tant a escala local com global.

La jornada va ser tot un èxit, afavorint el diàleg i la col·laboració entre els participants. Des del Parc, volem agrair la participació de tots els assistents i reafirmem el nostre compromís de continuar treballant en projectes conjunts que generin solucions innovadores i sostenibles per al futur del sector agroalimentari.