INGREDIENTS VALUOSOS QUE ES PERDEN PEL CAMÍ: SISENA EDICIÓ DEL BREAKFAST4INNO

10 d’octubre de 2024
breakfast4inno octubre parc agrobiotech 2024

En cada pas de la cadena de subministrament, des del camp fins a la botiga, prop del 14% dels productes alimentaris es malbaraten i mai arriben a les mans del consumidor final. En resposta a aquesta situació, la sessió d’avui dels ‘esmorzars de la innovació’ organitzats pel Parc Agrobiotech i Agrotecnio, coneguts també com Breakfast4Inno, ha abordat solucions innovadores com les de l’empresa Ingredalia SL.

Miguel Ángel Cubero, director d’Ingredalia, una startup nascuda a Navarra el 2017, ha explicat el camí de la seva empresa en l’objectiu de trobar valor en els residus vegetals. La companyia converteix subproductes que no arriben al mercat en matèries primeres, amb aplicacions en salut. Actualment, Ingredalia treballa principalment amb el bròquil, del qual extreuen isuflorafat, un compost amb propietats antiinflamatòries i preventives contra malalties com la diabetis, el càncer i l’Alzheimer. Cubero destaca que un dels seus productes, un suplement per a cavalls, ha demostrat una ràpida recuperació dels animals després del seu consum, i també ha ficat en valor el bròquil, del qual en som el principal exportador mundial.

La meitat de la producció de l’empresa s’exporta als Estats Units, però també té una presència creixent al mercat europeu. Ingredalia està ampliant el seu enfocament i actualment duu a terme proves amb altres vegetals com l’espàrrec, la carxofa i la pastanaga.

El professor Robert Soliva Fortuny ha destacat com la col·laboració estreta amb la Universitat de Lleida i Agrotecnio permet aprofitar els residus vegetals per crear nous productes comercials. També, ha posat èmfasi en la planta pilot del Parc Agrobiotech, que ofereix un espai per dur a terme proves i estudis destinats tant a empreses privades com a departaments de la UdL, cosa que permet el desenvolupament de nous processos productius en el camp de l’alimentació.

El cicle d’esmorzars Breakfast4Inno, dedicat a apropar el públic a la investigació i fomentar la transferència de coneixement entre la indústria i la recerca, tindrà la seva pròxima sessió el 14 de novembre. En aquesta ocasió, es debatrà sobre la camelina, una planta oleaginosa molt resistent a la sequera, que ofereix un gran potencial industrial gràcies al seu alt contingut en àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats.