Divendres, 1 de setembre, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, va visitar el Parc Agrobiotech Lleida, on s’ha posat èmfasi en la innovació i el paper vital dels laboratoris, centres tecnològics i la seva col·laboració amb les empreses, en la seva cerca de solucions innovadores.
La ministra ha estat acompanyada pel president del Parc i rector de la Universitat de Lleida Jaume Puy, i el Paer en cap de la ciutat de Lleida, Sr. Fèlix Larrosa, Durant la seva visita, conduïda pel gerent del Parc, Miquel Aran, la ministra ha conegut el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el laboratori de la fusta, on els tècnics responsables han pogut mostrar la seva capacitat per desenvolupar solucions avançades per al sector de la fusta.
Posteriorment ha visitat l’empresa URD Group on el seu director general Ramon Roca ha explicat un seguit de projectes rellevants en l’àmbit de la recollida de residus, on aquesta empresa té un excel·lent grau d’especialització. Un tema del màxim interès per Ajuntaments, grans instal·lacions logístiques i equipaments on les possibilitats dels sistemes de URD en la disminució dels impactes ambientals resulten evidents.
També ha pogut visitar l’exposició de Joan Oró, ubicada a l’edifici H3, que acull una maqueta de la Lluna feta per la NASA i portada a Lleida pel científic i acadèmic. Un element singular que reforça una exposició del màxim interès divulgatiu i formatiu.
En aquesta mateixa planta també s’ha recorregut la Planta Pilot de Tecnologia d’Aliments, espai que potencia sectors clau com l’agroalimentari i que compta amb la participació dels grups de Recerca del Departament de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Lleida (UdL). S’han pogut veure exemples de la col·laboració amb empreses i s’han mostrat els equipament adquirits recentment d’una molt avançada tecnologia.
Posteriorment s’ha visitat el laboratori industrial d’EURECAT un centre que compta en l’actualitat amb més de 30 professionals a la seu del Parc. Es centra en aplicacions tecnològiques de transformació digital I40, intel·ligència artificial aplicada, robòtica, biotecnologia i consultora tecnològica. Actualment participa en més de 100 projectes. S’han explicat alguns dels projectes en curs i s’han vist proves de laboratori.
Finalment la ministra ha visitat el CAEM, Centre d’Art d’Època Moderna, depenent de la UdL, que treballa en l’estudi, origen, autentificació, conservació i certificació d’obres d’art. Utilitza tècniques digitals i fotogràfics avançades amb una incorporació científica de primer ordre a les obres d’art que són objecte d’estudi
La visita ha finalitzat amb una atenció als mitjans de comunicació on la ministra ha destacat l’aposta decidida del govern de l’estat per la I+D+I i ha recordat que estan treballant en com fer efectiu la transferència al Parc dels 7 milions d’euros previstos en els pressupostos generals de l’estat de l’any 2023, així mateix el rector, Jaume Puy ha destacat la importància de Parc en l’activació de la transferència de coneixement entre la Universitat i el sector empresarial, per últim el paer en cap, Fèlix Larrosa, ha fet referència al Parc com un pol d’atracció clau per la promoció de la innovació pel sector agroalimentari i la ocupabilitat.