L’INCAFUST, UN LABORATORI INSTAL·LAT AL PARC AGROBIOTECH, REVOLUCIONA LA CONSTRUCCIÓ AMB FUSTA

31 de juliol de 2024

L’ús de la fusta en la construcció viu un boom. Des de fa 5 anys, no para de créixer i avui es troba ja al mateix preu del formigó, i l’expectativa és que el seu ús continuï incrementant-se. Un dels actors responsables d’aquesta tendència ascendent és el laboratori de l’Institut Català de la Fusta (Incafust), localitzat a les instal·lacions del Parc Agrobiotech, un creixement que ja és notícia.

En aquest laboratori, s’analitzen les propietats físiques i mecàniques de la fusta que acabarà donant forma a cases i altres edificis, sotmetent-la a pressions i temperatures extremes, per tal de comprovar-ne la resistència i per certificar-ne el seu ús.

Més enllà del preu, cada cop més competitiu, la fusta és un actiu en alça gràcies a la seva sostenibilitat. A més, compta amb altres avantatges com un pes inferior al del formigó, un fet que redueix els seus costos de transport, o unes millors propietats com a aïllant tèrmic.

La major part de la fusta que s’utilitza a Catalunya és d’importació. Però, Eduard Correal, el responsable del laboratori de control de qualitat de l’Incafust, assenyala que “tenim molta fusta acumulada als boscos que s’ha de treure” per prevenir incendis. Fusta d’avets i pins que “són abundants, amb troncs bastant rectes i barats”, fet que obre la porta a una potencial millora del sector que hauria de portar al fet que la fusta arribi a ser fins i tot més barata.

Tota aquesta millora en l’àmbit d’indústria de la construcció serà possible gràcies a l’Incafust i la seva confiança amb les instal·lacions del Parc Agrobiotech, des d’on duu a terme totes les seves investigacions.