El passat 26 i 27 d’octubre la capital del Segrià va acollir el congrés Lleida Tech, una trobada destinada a l’aplicació de la intel·ligència artificial, la ciència de dades i l’optimització de sistemes en la digitalització eficient i sostenible al sector empresarial, industrial i social.
L’objectiu d’aquest congrés és crear una interacció entre els diferents experts de les universitats i les empreses partícips a les jornades. Algunes de les temàtiques que es van explorar van ser les formes de col·laboració efectiva en I+D, projectes i pràctiques a IA, i agricultura de precisió.
El Parc Agrobiotech Lleida, Agrotecni, la Universitat de Lleida, la Universitat Politècnica de València, l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida i el projecte Inno4agro han conformat els patrocinis i l’organització d’aquesta trobada.
L’acte d’inauguració es va confiar a Pilar Bosch Vilana, regidor de Cultura i Promoció de Lleida, i Jordi Voltas, adjunt al vicerectorat de recerca de la Universitat de Lleida, a més d’investigador principal del grup de producció forestal d’Agrotecnio.
Durant la primera jornada, vuit investigadors i investigadores van presentar i exposar els seus projectes dins del sector agrícola i industrial, alguns dels projectes presentats van ser: “cap a espais de dades agrícoles europees: una prova de concepte al sector porcí“, Roberto García González (Universitat de Lleida); “classificació automàtica d’allotjaments a partir de dades generades per l’usuari (UGC) mitjançant Support Vector Machine“, Eva Martín Fuentes (Universitat de Lleida); i “cap a un dispositiu basat en IA per al recompte i calibre automàtic de fruites al camp“, Jordi Gené Mola (IRTA – Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries). Després d’això es va realitzar una taula rodona en la què es va debatre l’impacte de la intel·ligència artificial i el desenvolupament en un futur, un debat en què els ponents van ser Emilio Carrizosa, Fatos Xhafa, Ignasi Servià, Jordi Gené, Pedro Tarrafeta, Roberto García i els moderadors Pol Llagostera i Lluís M. Pla.
El 27 doctubre, Xavier Ticó, en representació del Parc Agrobiotech Lleida, i Lluís Miquel Pla, en representació d’Agrotecnio, van ser els encarregats de començar la jornada. Una trobada que va continuar amb la ponència de referents del sector com la conferència d’Eduard Álvarez Palau (UOC) amb el seu projecte “Estratègies innovadores per a la distribució urbana sostenible de mercaderies a Barcelona” o Pedro Tarrafeta Sayas (Cárnicas Iruña) amb el seu treball sobre “Optimització del valor econòmic de la canal de porc“. Per finalitzar el congrés van fer una visita per la ciutat de Lleida.