• presentació

     Les dades, la funció i les característiques del Parc

     Els órgans de govern i de gestió

     La nostra aposta

     Un recorregut per un espai únic

     Una ubicació estratègica

     Nova marca

 • PROJECTES
 • EMPRESES
    • Per estar al dia de l’actualitat del Parc

     Estigues a l’última del que fan les empreses del Parc

     Les activitats i accions del Parc

 • SEU ELECTRÒNICA

Lliurament de la 6a edició dels Premis Mensa Lleida al coneixement

15 d’abril de 2024

L’acte va tenir lloc el 12 d’abril de 2024 al Parc Agrobiotech Lleida

En el cas del Parc la seva visita ha estat motivada per el contacte amb l’empresa Agrifood Alternative Technologies, especialitzada en solucions de formulació i serveis per fabricants de pinsos per alimentació animal i amb seu al Parc Agrobiotech.

El grup local de Lleida de l’Associació Mensa ha lliurat els sisens Premis Mensa Lleida al Coneixement. L’acte va tenir lloc el dia 12 d’abril a l’Auditori Joan Oró del  Parc Agrobiotech Lleida. Aquests guardons corresponen a l’edició de 2024.

Els premiats d’aquesta edició han estat el Dr. Gustavo Slafer Lago i el grup de fisiologia de cultius d’Agrotecnio en la categoria de coneixement científic i tecnològic, la Dra Isabel del Arco Bravo i l’Equip de Desenvolupament Organitzacional de la UdL (EDO-UdL) al coneixement humanístic i artístic; Oriol Aldomà i Marc Ibós, fundadors de l’empresa ImperfectusBox, SL (marca Talkual Foods) amb seu social a Bellpuig pel seu projecte que contribueix a la reducció del malbarament alimentari; i el Dr. Enric Herrero Perpiñán, catedràtic de microbiologia de la UdL, el premi honorífic al coneixement per la seva carrera professional. L’àmbit de recerca del Dr. Enric Herrero ha estat la Biologia molecular i cel·lular de llevats: l’estudi de la resposta cel·lular a l’estrès oxidatiu i el paper de les glutaredoxines.

L’acte va estar presidit per la Vicerectora de transferència del Coneixement de la UdL, Olga  Martín i el president de Mensa España, Miguel Ángel Juan Bello.

Van iniciar l’acte el coordinador de Mensa Lleida i organitzador de l’esdeveniment, Josep M. Farré Cortada i el gestor de projectes del Parc Agrobiotech Lleida, Xavier Ticó, donant la benvinguda als assistents.

A cada premiat se’ls va demanar que resumissin la seva trajectòria en una frase, i aquestes van ser les frases escollides:

 • “La intel·ligència es important, l’esforç insubstituïble i la passió el fa plaent”, va ser la frase escollida per Gustavo A. Slafer.
 • Isabel del Arco va seleccionar la frase d’Eduardo Galdeano, periodista i escriptor uruguaià (1940 – 2015), sobre la utopia: “Per a que serveix la utopia? … per això serveix: per a caminar”
 • Oriol Aldomà i Marc Arbòs que es defineixen com a “naturalment imperfectes”, van escollir la frase “fruites i verdures singulars per fora i brutals per dins”
 • Finalment, Enric Herrero va proposar la següent frase que resumeix la seva carrera investigadora: “la recerca amb petits microorganismes permet conèixer la biologia dels organismes complexes”.

Cada un dels premiats van fer un breu discurs d’acceptació del reconeixement així com d’agraïment als organitzadors i als seus respectius familiars i equips de treball.

A l’acte van assistir una cinquantena de persones entre guardonats de les edicions anteriors, membres de l’Associació Mensa a Lleida, membres dels equips de treball i familiars de les persones premiades en l’edició d’enguany.

El guardó

El guardó dels Premis Mensa Lleida consisteix en una adaptació renderitzada, generada per mitjà del càlcul d’il·luminació GI o indirecta, de la figura del Pensador de Rodin, reproduïda en una impressora 3D com a representació al·legòrica conjunta dels àmbits de la ciència i la tecnologia, les humanitats i les arts i la iniciativa emprenedora.

Mensa Lleida

Mensa té al voltant de 800 socis a Catalunya i 2.800 a l’Estat espanyol, dels quals trenta cinc són de Lleida. Mensa és una organització internacional nascuda a Oxford que aplega més de 140.000 socis en tot el món. Els objectius de l’entitat són identificar i promoure la intel·ligència en benefici de la societat, així com proporcionar als socis un entorn social i intel·lectual estimulant, tot facilitant contactes socials i l’intercanvi intel·lectual per mitjà de conferències, discussions, publicacions i grups d’interès especial, entre d’altres. També treballa per impulsar la investigació en psicologia i ciències afins, especialment en allò que fa referència a la naturalesa, el desenvolupament i l’ús de la intel·ligència humana.