L’Oficina Acceleradora de Projectes de Bioeconomia a Catalunya, Bioboost, s’incorpora al Parc AgroBioTech Lleida

28 de juny de 2023

Dimarts, 20 de juny, va tenir lloc a l’auditori Joan Oró del Parc l’esdeveniment de presentació.
 
La inauguració va estar presidida pel Sr. Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DAAC) de la Generalitat de Catalunya i el Sr. Miquel Aran, gerent del Parc Agrobiotech Lleida, que van donar la benvinguda a les 80 persones assistents, representants d’empreses i entitats vinculades al sector.
 
L’Anna

Lluis Gavaldà de Símbiosy i l’Emma Pipó Ollé d’ Inveniam Group, membres del consorci de BioBoost, van presentar el projecte, els objectius i els propers passos a seguir. Entre altres, van explicar que ofereixen assessorament gratuït als projectes de bioeconomia que compleixin els requisits i necessitin un boost (impuls, reforç).
 
Seguidament, es van poder escoltar les barreres i dificultats que s’han trobat diferents projectes europeus vinculats amb la bioeconomia i com hi van fer front amb solucions efectives:

• Life Biorefformed: una biorefineria per impulsar la gestió forestal, amb Neus Puy, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya
• RESOURCE – Financing Circular Economy in Aragon: suport al desenvolupament de projectes per a l’adopció de l’economia circular, amb Lucas Rivera, Aitiip Centro Tecnológico.
• HOOP Project: impuls de la bioeconomia a Europa, amb Elisa Gambuzzi. Centro Tecnológico de la Energía y Medio Ambiente
• BioeconomyVentures: creació d’un ecosistema emprenedor dins de la bioindústria, amb Carolina Peñalva Lapuente. Aitiip Centro Tecnológico.

El Sr. Jaume Sió, cap del Gabinet Tècnic de la Secretaria del DAAC, va introduir el paper de BioBoost dins de l’Estratègia Catalana de Bioeconomia, destacant el Pla d’Acció 2022-2024 amb 15 accions per generar activitat al territori i un pressupost de 360M €, i va exposar els objectius aconseguits fins a la data.
 


La jornada també va comptar amb una taula rodona sobre el potencial de les inversions en projectes sistèmics, moderada per Veronica Kuchinow, (Simbiosy, membre del Consorci BioBoost) i amb la participació de Teresa Botargues Giron (Diputació de Lleida), Jaume Sió, (DAAC Gencat), Jordi Caballé (Suma Capital), Miquel Torrente (Griñó Group, i Sergi Chimenos Minguella (Soci de Roca Junyent, membre del consorci Bioboost), de la que es van extreure les següents conclusions:

• Calen projectes col·laboratius i sistèmics amb una visió compartida.
• Calen espais on experimentar, no només amb estructures, sinó també amb normatives.
• Cal un lideratge fort i un pressupost adequat per tirar endavant aquests projectes.

Els organitzadors van destacar dues idees clau:



En primer lloc, la necessitat de canviar les regles del joc, és a dir, facilitar els processos administratius per iniciar activitats i establir regles que incentivin els mercats de productes reciclats.

 En segon lloc, la importància d’una bona comunicació (no només als productors, sinó també a la societat) i de mesurar l’impacte en el territori. 
La Jornada va finalitzar amb un dinar relacional entre tots els assistents.

BioBoost és un projecte finançat pel programa de recerca Horizon Europe de la Unió Europea que pretén accelerar la implementació de projectes de bioeconomia a Catalunya i té l’objectiu de mobilitzar 30 milions d’euros d’inversió addicional en projectes al sector de la bioeconomia catalana abans del 2026.

El projecte compta amb un consorci multidisciplinari format per quatre empreses catalanes: Inveniam Group, Roca Junyent, Aeris Tecnologías Ambientales i Símbiosy

Des del Parc AgroBiotech Lleida donem la benvinguda al nostre ecosistema emprenedor al Consorci Bioboost.

Mes informació: Home – BioBoost