PARTICIPACIÓ EN L’AGRIFOODTEF-EU, EL PROJECTE EUROPEU AGROALIMENTARI MÉS GRAN D’IA I ROBÒTICA

30 de juliol de 2024

El passat 10 de juliol, el Parc Agrobiotech Lleida va participar activament en la Jornada d’ Intel·ligència Artificial i Robòtica aplicada al sector agroalimentari realitzada a les instal·lacions de La Vega Innova, hub d’Innovació del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ubicat a San Fernando de Henares (Madrid).  

Aquesta Jornada va ser el marc escollit per presentar l’adhesió de l’Estat espanyol, mitjançant 9 entitats sòcies, al projecte AgrifoodTEF-EU, el projecte europeu més gran actualment enfocat a cobrir la bretxa existent entre l’àmbit de la experimentació i el mercat en Intel·ligència Artificial (IA) i Robòtica dins del sector agroalimentari.  

Amb la incorporació de l’Estat espanyol, el projecte AgrifoodTEF-EU el formen 9 països i hi ha 36 entitats involucrades, amb un pressupost global de 60 milions d’euros.  

TEF son les sigles en anglès de “Test and Experimental Facilities”. Mitjançant aquest projecte, la Unió Europea vol posar en marxa i activar una xarxa europea d’infraestructures concebudes com una combinació d’instal·lacions físiques i virtuals, en les que els proveïdors de tecnologia per a tota la cadena de valor del sector agroalimentari puguin obtenir suport per a provar les seves darreres tecnologies basades en IA en entorns reals, incloses la validació i la demostració.  

La Universitat de Lleida, la Fundació Agrotecnio, el Consorci Centre d’estudis porcins i el Parc Agrobiotech Lleida son els 4 socis catalans del node espanyol del Projecte. A més d’aquestes 4 entitats esmentades, conformen el node de l’AgrifoodTEF Espanya la Universitat de Còrdova, Hispatec, el centre tecnològic Gradiant, AGACAL i DATAlife DIH. 

L’ecosistema innovador de Lleida va estar molt ben representat en aquest acte. A més dels representants dels 4 socis del projecte, ens van acompanyar representants de 4 centres tecnològics amb seu al Parc: IRTA, Eurecat, Leitat i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya; dos representants d’Acció -un d’ells membre de l’equip tècnic del Digital Innovation Hub DIH4CAT- i empreses interessades en desenvolupar i trobar aplicacions d’IA, com ara Actel SCCL, Efizum, MCSystems, Prodes i Vegga (Sistemes electrònics Progrés).  

En representació de les quatre entitats catalanes va intervenir a la Jornada en Lluis Miquel Pla, professor de la UdL i investigador d’Agrotecnio, que va presentar les infraestructures que els 4 socis posem a disposició de les pimes tecnològiques des de Lleida, els serveis que prestarem durant els propers 4 anys d’execució del projecte (2024-2027) i tres exemples d’empreses que estan en fase de valoració per utilitzar aquests serveis: 

MCSystems: Avaluació d’una solució tecnològica per a la gestió i control remots de sitges utilitzant un sensor làser i intel·ligència artificial (IA). 

Talptech: Avaluació d’una solució tecnològica basada en IA, per calcular en temps real la dosi òptima de plaguicides en cultius arboris i vinyes. S’avalua el rendiment del tractament en relació al procediment estàndard, l’estalvi econòmic en plaguicides, l’impacte ambiental i de biodiversitat i l’empremta de CO2. 

Rotecna: Validació d’una solució per a l’alimentació de precisió en granges porcines.  

A la jornada es van presentar els resultats de projectes basats en IA, com ara: 

  • IA per l’estimació de la collita de raïm per vinificació a la DOP La Rioja 
  • IA aplicada a la inseminació artificial per a la millora de l’oví lleter 
  • Selecció genètica i marcadors d’immunocompetència en programes de selecció de vaca de llet i de carn. 
  • L’ús de noves tecnologies per a millorar l’estimació de l’aforament en cítrics, dut a terme per Anecoop. 

Podeu accedir a la documentació utilitzada en les diferents presentacions aquí. A continuació podeu veure íntegrament aquesta interessant Jornada: 

Per a més informació sobre com, des del projecte AgrifoodTEF, podem ajudar a les start ups i pimes tecnològiques a accelerar el procés de desenvolupament dels seus productes i serveis, i que es puguin aplicar a les empreses agroalimentàries, poseu-vos en contacte amb el servei de gestió de projectes del Parc Agrobiotech Lleida (Sr. Xavier Ticó) o consulteu les xarxes socials del projecte: agrifoodtef.euagrifoodTEF España: Overview | LinkedIn 

Socis del node espanyol: 

Gradiant| ETSIAM | Universitat de Lleida | AGACAL | DATAlife | Hispatec-Agrointeligencia | ParcAgrobiotechLleida| Centred’EstudisPorcins (CEP) |Agrotecnio-FundacióCentre de Recerca enAgrotecnologia 

Xavier Ticó, gestor de projectes del Parc Agrobioteh, Lluis Miquel Pla, professor de la UdL i investigador del grup de recerca en millora animal d’Agrotecnio, Isabel Bombal,  Directora General de Desarrollo Rural, Innovación y Formación Agroalimentaria del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España, i Maite Ambrós, Subdirectora General de Innovación y Digitalización, tots ells acompanyats de diferents representants d’institucions col·laboradores en el Projecte AgrifoodTEF.