Un projecte ubicat al Parc Agrobiotech Lleida inventa una bateria feta amb sal que pot emmagatzemar escalfor per a una llar durant mesos

22 de maig de 2023

La directora de l’Institut Politècnic d’Innovació i Recerca en Sostenibilitat de la Universitat de Lleida és responsable d’aquest projecte europeu.

En un contenidor del Parc Científic i Tecnològic de Lleida, s’està posant a prova un invent que pot revolucionar la manera com escalfem les cases, és una bateria de calor. Un aparell que pot emmagatzemar l’energia calorífica que produeixen unes plaques on el sol escalfa aigua.

La responsable del projecte europeu, Luisa Cabeza, ha explicat que es podria guardar la calor de l’estiu per utilitzar-la a l’hivern.

L’element clau per dur a terme aquest projecte és una sal especial, molt semblant a la sal comuna. El que es fa és aprofitar la seva propietat per absorbir aigua i retornar l’aigua un altre cop. Per fer aquest procés necessita captar la calor i deixar-la anar.

Perquè la sal absorbeixi aigua, capti calor, la deixi anar i desprengui calor, s’ha de fer en un aparell especial, un bescanviador de calor. Aquest aparell s’ha dimensionat d’una manera que es pugui instal·lar en un habitatge. Per exemple, una bateria relativament petita, que es pot instal·lar en un racó del garatge o en un armari gran, pot arribar a donar calefacció per a quatre o sis mesos en un país com aquest, perquè com que fins i tot a l’hivern fa sol, es pot anar recarregant.

Aquest sistema és ideal per a un sistema de terra radiant. I si volem aigua calenta sanitària, potser caldrà complementar-ho amb un petit escalfador per arribar a la temperatura adequada.

Es continuarà amb la investigació d’aquest contenidor científic que conté aquesta bateria experimental a una universitat d’Alemanya. Però d’aquí a tres o quatre anys es podria comercialitzar i escalfar les nostres cases.